Navigatie Link overslaanHome » Nieuws en Blog » ICTZ nieuws » Jeroen Bosch Ziekenhuis live met ChipSoft HiX op Best Practice SQL-omgeving

Jeroen Bosch Ziekenhuis live met ChipSoft HiX op Best Practice SQL-omgeving

donderdag 21 juli 2016

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft op 24 juni zijn elektronisch patiënten dossier (EPD) in gebruik genomen. Het ziekenhuis registreert en deelt patiëntinformatie nu volledig digitaal. Het EPD draait op een door ICTZ ingerichte backend, geoptimaliseerd voor ChipSoft HiX.

Marcel Visser, lid Raad van Bestuur: “Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zet met dit nieuwe EPD een stap naar de toekomst. Wij zijn het eerste ziekenhuis in Nederland waarbij het EPD is vormgegeven samen met een kwaliteitsprogramma en een Verpleegkundig Leiderschapsprogramma. Dat betekent dat artsen en verpleegkundigen worden ondersteund in het werken volgens nieuwe kwaliteits- en veiligheidsnormen en verpleegkundige methodieken. Concreet betekent het dat we vrijwel alle stappen in het zorgproces in één systeem onderbrengen. Die uniformiteit zorgt voor betere samenwerking, nog veiligere zorg, meer efficiëntie en minder onderhoud. Met het EPD leggen we dus de basis voor verdere innovatie van onze zorg. Ook biedt het nieuwe systeem een belangrijke vernieuwing voor patiënten. We kunnen onze patiënten toegang geven tot hun eigen gegevens en afspraken. Zo kunnen ze meer vanuit huis regelen. In een volgende stap zullen we verder gaan werken aan een koppeling met Persoonlijke Gezondheidsdossiers (PGD’s) van patiënten, die nu in opkomst zijn." (Bron: www.jbz.nl)

Best Practice SQL-omgeving
Het ziekenhuis is voorzien van een ChipSoft & Microsoft best practice SQL-omgeving. De SQL AlwaysOn omgeving is de basis van de ChipSoft HiX omgeving. Zonder een correcte werking van deze omgeving is toegang tot het EPD niet mogelijk.

Tijdens de livegang is door medewerkers van het ziekenhuis en ICTZ een draaiboek uitgevoerd welke eerder dit jaar is opgesteld en getest. Hierbij werd de nieuwe SQL database op alle SQL AlwaysOn nodes en op de SQL Logshipomgeving veilig gesteld. Hierdoor is alle data geborgd en presteerde de omgeving correct op het moment dat ziekenhuismedewerkers gingen werken met het nieuwe EPD.

Mede dankzij ondersteuning van Hugo van Dokkum en Thom Serrée, Technisch Consultants van ICTZ, is het ziekenhuis zeker van een correct ingerichte omgeving en komt het niet later nog voor verrassingen te staan.

Han Klaasen, ICT Projectmanager over de technische migratie: ‘Het EPD van ChipSoft is voor ons ziekenhuis nieuw. Omdat we zelf de kennis van de benodigde backend voor ChipSoft niet hebben, wilden we een professionele partij inschakelen die hier al ruim ervaring mee heeft. ICTZ kent ChipSoft en weet precies hoe de SQL-omgeving op ChipSoft geoptimaliseerd moet worden.’ 

Technische live-gang weetjes
Het borgen van alle data over de verschillende SQL nodes duurde ca. 30 minuten. Het live brengen van de SQL omgevingen voor ChipSoft duurde ca. 15 minuten. Na de live-gang heeft ICTZ ondersteuning geboden om laatste meldingen van de machines te onderzoeken en waar nodig de instellingen van de machines nog bij te stellen.

Hotfix
Bij de eerste HiX hotfix kon het ziekenhuis rekenen op ondersteuning van Thom Serrée. Thom heeft de medewerkers voorzien van advies, zodat zij in de toekomst de hotfixes volledig zelfstandig kunnen uitrollen. Han Klaasen: ‘Als extra zekerheid hebben we ICTZ ingeschakeld bij de eerste HiX hotfix. Deze is mede daardoor vlekkeloos verlopen.’