Navigatie Link overslaanHome » Nieuws en Blog » ICTZ nieuws » In beeld: Vrouwenkliniek Zuidoost

In beeld: Vrouwenkliniek Zuidoost

donderdag 4 augustus 2016

Begin juli 2016 vierde de Vrouwenkliniek Zuidoost (voorheen Zuidoost Kliniek) haar 8-jarig bestaan. Daarmee is de gynaecologische kliniek één van de langst opererende van Nederland. Tijd om even stil te staan bij deze bijzondere organisatie, waarmee ICTZ een hechte band onderhoudt en sinds de oprichting van de kliniek het ZIS faciliteert.


 
Vrouwenkliniek Zuidoost

Laagdrempelig en vertrouwd

“Patiëntgerichte zorg staat centraal in de visie van de Vrouwenkliniek Zuidoost”, aldus Emmy van Woerden. Samen met mede-eigenaar Eva Robertson startte zij 8 jaar geleden de kliniek in Amsterdam Zuidoost. “In onze kliniek zijn laagdrempeligheid en inlevingsvermogen richting onze patiënten enorm belangrijke elementen. Patiënten moeten zich vertrouwd voelen in onze kliniek; het is aan ons om te zorgen en aan te voelen dat ze begrijpen wat we ze vertellen. Daarnaast moeten wij op onze beurt heel goed begrijpen welke impact klachten hebben op het leven van onze patiënten. De patiënt staat altijd centraal in de zorgketen. Zij bepaalt wat er gebeurt.”

Meest patiëntvriendelijke kliniek van Nederland

Het blijft niet alleen bij woorden. Eind vorig jaar werd de Vrouwenkliniek Zuidoost genomineerd door de patiëntenfederatie NPCF in de categorie meest patiëntvriendelijke kliniek van Nederland, een prestigieuze titel. Emmy van Woerden en Eva Robertson zijn meer dan trots; “veruit de belangrijkste waardering die we kunnen krijgen is de waardering van patiënten.” Op zorgkaart Nederland beoordelen patiënten de kliniek met het cijfer 9,6.

Intensieve samenwerking met huisartsen

Onderdeel van het succes vormt de samenwerking binnen de zorgketen. Emmy: “De samenwerking met huisartsen in de regio is intensief, het vertrouwen in elkaars professionaliteit groot. We vinden het belangrijk hierin te investeren. Huisartsen die bellen met zorgvragen krijgen direct een gynaecoloog aan de lijn zodat zij hun patiënten zo goed en snel mogelijk kunnen adviseren. Daarnaast voorzien we huisartsen periodiek van scholing in onze kliniek en daarbuiten bij huisartsen op lokatie.” Deze nascholingen worden zeer goed bezocht en door de doelgroep als leerzaam en inspirerend ervaren.

'Zij bepaalt zelf'

Ook de relatie met de omliggende ziekenhuizen wordt als constructief en prettig ervaren. Emmy: “Vier procent van de patiënten heeft (vervolg)zorg nodig die wij niet kunnen bieden (operaties, vruchtbaarheidsbehandelingen). Door onze directe en persoonlijke contacten met de gynaecologen in de regio worden patiënten snel geholpen wanneer wij ze doorverwijzen naar een ziekenhuis. Ook bij dit proces staat de wens van de patiënte centraal, zij bepaalt naar welk ziekenhuis zij wordt verwezen.”

De toekomst van Vrouwenkliniek Zuidoost ziet er positief uit. Emmy: “We zijn ons team aan het uitbreiden en zijn op zoek naar een gynaecoloog die, net als wij, de patiëntgerichte zorg wil uitdragen en verder wil verbreden vanuit de visie van onze kliniek."