Navigatie Link overslaanHome » Nieuws en Blog » ICTZ nieuws » Meer grip op groei EZIS database in Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Meer grip op groei EZIS database in Wilhelmina Ziekenhuis Assen

vrijdag 23 mei 2014
Tags: nieuws

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) werkt continu aan verbetering van de performance. Middels database partitionering heeft ICTZ de data in de EZIS database verdeeld over verschillende filegroups. Dit zorgt voor meer grip op de databasegroei en het beheersbaar houden van de database. Ook als de database de komende jaren sterk door blijft groeien. Het gebruik van verschillende filegroups heeft tevens positieve invloed op de performance.

Partitioneren
Bij partitionering wordt oude, statische data ‘gearchiveerd’ in zogenaamde filegroups. De tabel PASBLOB, waarin alle brieven en multimedia documenten worden opgeslagen, werd in 2010 al gepartitioneerd. Na de eerder uitgevoerde database partitionering werd echter alleen de actuele data, vanaf 2010, in de nieuwe filegroups geplaatst. ICTZ heeft nu ook oudere data in filegroups geplaatst.

De recente partitionering van de database maakt het mogelijk om een gedeelte van de filegroups met oude data in de PASBLOB tabel weg te laten uit de testomgevingen. Hiermee wordt ruimtebesparing in de testomgevingen gerealiseerd. Filegroups met oude data zijn op read-only gezet, waardoor deze zelfs uitgesloten kunnen worden in de dagelijkse backup.

Door de extra ruimte die is ontstaan na de partitionering, kan het ziekenhuis uitbreiding van de database schijf nu nog een aanzienlijke tijd uitstellen. Bovendien is er op de snellere schijven nu meer ruimte beschikbaar voor actuele data.

Impact van database partitionering op de organisatie
Om hinder van de medewerkers te voorkomen is het herpartitioneren gedurende een week in de nachturen uitgevoerd. De uiteindelijke overgang naar de nieuwe partitionering van de database duurde slechts een kwartier. De medewerkers van het ziekenhuis konden gedurende dit kwartier gebruikmaken van een inzage-omgeving.

Optimaliseren EZIS database middels partitionering populair
De interesse van ziekenhuizen in het partitioneren van de EZIS database is hoog. Naast het Wilhelmina Ziekenhuis zijn eerder al de databases van onder andere het Laurentius Ziekenhuis, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, BovenIJ Ziekenhuis en het Rijnstate Ziekenhuis gepartitioneerd.