Navigatie Link overslaanHome » Nieuws en Blog » ICTZ nieuws » Gezamenlijk Zorgportaal met multibedrijven-inrichting voor Zizo-ziekenhuizen is live

Gezamenlijk Zorgportaal met multibedrijven-inrichting voor Zizo-ziekenhuizen is live

donderdag 19 oktober 2017

Vanaf 6 oktober zijn de vier zelfstandige Zizo-ziekenhuizen in Rotterdam live met één gezamenlijk EPD inclusief CS-Zorgportaal. Met een multibedrijven-inrichting is alle patiëntdata in één database, maar per ziekenhuis opgeslagen. Zorgverleners en patiënten kunnen bij gedeelde dossiers via één portaal het dossier inzien. Het is de eerste keer dat dit type inrichting voor het Zorgportaal wordt toegepast.

Multibedrijven-inrichting

Onder de naam Zizo (Zorginformatiesysteem op de Zuidoever) werken het Maasstad ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis samen in een nieuw EPD. De database voor het Zorgportaal delen zij via een unieke multibedrijven-inrichting. Hiermee is de data beter toegankelijk en eenvoudiger uit te wisselen. Voor de zorginstellingen heeft het bovendien als voordeel dat niet viermaal een investering in hardware en softwarelicenties nodig is.

Hostingplatform voor Zorgportaal

In dit project heeft ICTZ de technische inrichting en implementatie van het gezamenlijke CS-Zorgportaal hostingplatform voor haar rekening genomen. Dit hostingplatform bevat alle hard- en software die nodig is voor een optimaal functionerend Zorgportaal. De omgeving wordt gehost in een dedicated, redundante SharePoint-omgeving van ICTZ, waardoor een maximale beschikbaarheid gegarandeerd wordt. Daarnaast voldoet het platform volledig aan de eisen van Microsoft, ChipSoft en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), dus ook performance en databeveiliging zijn gewaarborgd.

Data-uitwisseling voor betere zorg

Doel van een gezamenlijk Zorgportaal is samen goede zorg in de regio Rotterdam-Rijnmond te kunnen verlenen. Daarom is goede data-uitwisseling zo belangrijk en een goed werkend portaal voor patiënten én zorgverleners essentieel. Nu het Zorgportaal van Zizo live is, verzorgt ICTZ het complete dagelijkse technisch beheer en de monitoring ervan, zodat de beschikbaarheid en snelheid geborgd blijven.

Meer ondersteuning door ICTZ

Ook op andere vlakken was ICTZ betrokken bij het Zizo-project. Onder meer bij de conversie waarbij de medicatiegegevens, allergiegegevens en apotheek-/logistiek-inrichting van het oude systeem naar één nieuw gezamenlijk apotheeksysteem overgezet werden. Daarnaast levert ICTZ de technische voorzieningen om het versiebeheer op alle centrale HiX-componten uit te voeren en de centrale HiX-database te monitoren.