Navigatie Link overslaanHome » Nieuws en Blog » ICTZ nieuws » Digitale patiëntkamerbordjes in nieuwbouw Reinier de Graaf

Digitale patiëntkamerbordjes in nieuwbouw Reinier de Graaf

dinsdag 13 oktober 2015

Alle patiëntkamers binnen de nieuwbouw van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft beschikken over een digitaal kamerbordje. Hierop wordt continu een actueel overzicht van patiënten per kamer getoond. De toepassing maakt gebruik van een geautomatiseerde koppeling aan ChipSoft EZIS.

Guido Pater, projectleider namens Reinier de Graaf: Bij een nieuw ziekenhuis hoort innovatie/verdere digitalisering. Dit dragen we met deze voor patiënten, bezoekers, artsen en verpleegkundigen zichtbare oplossing, verder uit. Bovendien werkt dit voor de verpleging veel efficiënter. Naast de registratie in EZIS zijn er geen extra handelingen meer nodig om de juiste patiënt bij de juiste kamer weer te geven.’

Digitaal
Met het inzetten van de draadloze, digitale bordjes wordt in het nieuwe ziekenhuis op basis van informatie uit ChipSoft EZIS getoond welke patiënten op een kamer liggen. Verhuist de verpleging een patiënt binnen EZIS naar een andere kamer, dan wijzigen direct beide bordjes. Verpleegkundigen hoeven de kaartjes niet langer handmatig te vervangen. Bovendien is het risico op verkeerd spellen en schrijven van namen tot een minimum teruggebracht.

Medewerkers reageren enthousiast op de nieuwe oplossing. ‘Kijk, als ik deze patiënt verplaats dan…’ -- verpleegkundigen rennen naar een patiëntkamer – ‘staat hij hier gewoon direct op het bordje!!’

‘Een groot voordeel is dat de gebruikers meteen begrepen hoe het werkt en het, doordat de oplossing erg stabiel draait, ook als erg betrouwbaar ervaren’, aldus Guido.

Iedere afdeling zijn eigen informatie
Het ziekenhuis beschikt nu over maar liefst 284 bordjes, verdeeld over 20 verpleegafdelingen. Per afdeling is het mogelijk een andere lay-out van de bordjes in te stellen en andere informatie weer te geven. Op de kinderafdeling tonen de bordjes bijvoorbeeld de voornamen van de patiëntjes, in tegenstelling tot afdelingen waar volwassenen verblijven en waar de initialen en achternaam worden weergegeven. Bij kamers van meer dan 6 personen hangen twee bordjes, zodat informatie van alle patiënten goed leesbaar kan worden getoond. Als een patiënt geïsoleerd wordt verpleegd, is daarvan ook een signalering op het bordje mogelijk. Tot slot, afhankelijk van de privacy afspraken in het ziekenhuis, kan meer of minder informatie op een bordje worden getoond.

‘Het is een groot voordeel dat de bordjes flexibel ingericht kunnen worden’, vertelt Guido. ‘Op de bordjes kunnen we informatie tonen over de actuele isolatie status. Deze informatie uit EZIS werkt als extra check naast de isolatieprotocollen (A4) die bij deze kamers horen te hangen.’

ICTZ
ICTZ heeft de koppeling gerealiseerd, zodat de gegevens vanuit ChipSoft EZIS via de ‘bouncers’ (zenders) op de draadloze bordjes verschijnen. Hiervoor passeren de gegevens de ChipSoft COMEZ-server en een speciaal aansturingssysteem voor de bordjes. Zodra een aanpassing in ChipSoft EZIS wordt ingevoerd, worden de bordjes automatisch bijgewerkt.

SignPlan
De digitale patiëntkamerbordjes (eFlex) en ‘bouncers’ zijn geleverd en gemonteerd door de firma SignPlan, onderaannemer van ICTZ in dit project. De bordjes werken draadloos met vier eenvoudig verwisselbare batterijen, waarop een bordje ongeveer 5 jaar werkt. Dankzij de E-Paper technologie blijven de gegevens ook zichtbaar als onverhoopt de ‘bouncers’ of het netwerk uitvalt. De bordjes zijn geïntegreerd in de huisstijl van Reinier de Graaf en zijn weggewerkt in speciale houders. Deze houders beschikken bovendien over een unieke QR-code, waarop de Facilitaire Dienst extra diensten kan aanbieden.

Pilotfase
Voor de uiteindelijke implementatie in de nieuwbouw van het ziekenhuis, heeft het Reinier de Graaf ziekenhuis de bordjes enkele maanden op de kinderafdeling in de oudbouw getest. Gedurende deze fase is het proces van “een kamerwijziging in EZIS tot weergave op het bordje” uitgewerkt en de leesbaarheid van de informatie geoptimaliseerd.

Reinier de Graaf
Ongeveer 450.000 mensen kunnen in hun directe omgeving voor ziekenhuiszorg een beroep doen op Reinier de Graaf. Bij het Reinier de Graaf ziekenhuis werken, verdeeld over 4 locaties, ruim 3.000 professionals, onder wie circa 190 medisch specialisten binnen 37 specialismen. De digitale patiëntkamerbordjes zijn in het nieuwe ziekenhuis van Reinier de Graaf in Delft gerealiseerd.

Over Reinier de Graaf
Reinier de Graaf is het oudste ziekenhuis van Nederland. Het ziekenhuis staat voor uitstekende patiëntenzorg, gastvrijheid, innovatie, kwaliteit en veiligheid.

Reinier de Graaf is een top-klinisch ziekenhuis dat zich richt op de inwoners van Delft, het Westland, Voorburg, Rijswijk, Den Haag-zuidwest en de plaatsen Pijnacker, Nootdorp en Ypenburg: een gebied waar ruim 450.000 mensen wonen en werken. Tot Reinier de Graaf behoren de ziekenhuizen in Delft en Voorburg, het Behandelcentrum Westland in Naaldwijk en het Gezondheidscentrum De Reef in Ypenburg.

Reinier de Graaf maakt deel uit van de Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ), een samenwerkingsverband van topklinische opleidingsziekenhuizen die hooggespecialiseerde zorg verlenen.