Navigatie Link overslaanHome » Nieuws en Blog » ICTZ nieuws » Diakonessenhuis automatiseert registratie OK-deurbewegingen

Diakonessenhuis automatiseert registratie OK-deurbewegingen

dinsdag 1 december 2015

Ziekenhuizen registreren hoe vaak de deuren van de OK tijdens operaties open gaan. De aanleiding daarvoor is het terugdringen van Postoperatieve wondinfecties (POWI’s). Het verminderen van in- en uitlopen van de operatiekamer is een onderdeel van een totaal aan landelijke hygiënemaatregelen. Voor het tellen van de deurbewegingen moet het OK-personeel vaak nogal wat handelingen verrichten. Het Diakonessenhuis heeft een geavanceerd systeem in gebruik genomen dat deze werkzaamheden volledig uit handen neemt. ICTZ realiseerde de communicatie tussen het systeem en ChipSoft EZIS.

Wendy Harrewijn, projectleider namens het Diakonessenhuis: “Eisen rond patiëntveiligheid dwingen het personeel op de operatiekamer om steeds meer statussen en processen te controleren. Dat is een goede zaak, maar dat kost ook veel tijd. Tijd die niet besteed kan worden aan de zorg voor de patiënt. Het Diakonessenhuis is daarom steeds op zoek naar oplossingen die dit werk uit handen nemen.  Het systeem voor de automatische registratie van deurbewegingen is daar een goed voorbeeld van.”

Het systeem bestaat uit sensoren die op de deuren van de operatiekamers zijn aangebracht. Deurbewegingen worden draadloos gemeld aan de LogiSense deurtellerserver. Zodra een operatie start stuurt ChipSoft EZIS een bericht naar de server. Vanaf dat moment gaat een teller lopen die geraadpleegd kan worden op één van de schermen binnen de CS-OK module. Nadat de operatie is beëindigd, wordt het totaal aantal getelde deurbewegingen opgeslagen bij de overige operatiegegevens. Het systeem laat ook toe om achteraf deurtelgegevens op te vragen op basis van start- en eindtijd van operaties en deze in te lezen in ChipSoft EZIS.

ICTZ
ICTZ heeft de aansturing van de deurtellerserver vanuit ChipSoft EZIS verzorgd op basis van het HL7 protocol, een standaard protocol voor de uitwisseling van informatie tussen systemen in de zorg. Ook heeft ICTZ een voorziening gemaakt voor de opslag van de deurtelinformatie bij de operatiegegevens in ChipSoft EZIS.

DoubleSense
Het LogiSense deurtelsysteem is geleverd door de firma DoubleSense. Het systeem bestaat uit deursensoren, een centrale verwerkingsunit en applicatiesoftware. Het systeem is modulair van opbouw zodat desgewenst ook gebruik kan worden gemaakt van reeds aanwezige onderdelen zoals geïntegreerde deurtellers en bestaande CS-OK schermen voor het weergeven van de geregistreerde deurbewegingen. De software is ook geschikt voor de opslag en doorgifte van andere VMS sensordata aan ChipSoft EZIS zoals luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid.

Het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist, Doorn
Het Diakonessenhuis, opgericht in 1844, is een vooruitstrevend algemeen ziekenhuis op drie locaties in de regio Utrecht. Ruim 2500 medewerkers, onder wie 185 medisch specialisten, zetten zich dagelijks in om patiënten ‘de beste zorg dichtbij’ te bieden. Kwalitatief hoogwaardige, veilige, tijdige en persoonlijke zorg in een prettige omgeving staan voorop. Het Diakonessenhuis ontvangt jaarlijks erkenningen van diverse onafhankelijke instanties waaronder patiëntenorganisaties. Het Diakonessenhuis is een erkend opleidingsziekenhuis en verricht diverse (wetenschappelijke) onderzoeken. Jaarlijks bezoeken zo’n 400.000 mensen de poliklinieken, worden circa 25.000 patiënten opgenomen en vinden er ruim 32.000 dagbehandelingen plaats.

Meer informatie: www.diakonessenhuis.nl