Navigatie Link overslaanHome » Nieuws en Blog » ICTZ nieuws » CS-Zorgportaal IaaS (Infrastructure as a Service)

CS-Zorgportaal IaaS (Infrastructure as a Service)

donderdag 28 mei 2015

Voor het ontsluiten van patiëntinformatie via internet heeft ChipSoft een apart product ontwikkeld, namelijk CS-Zorgportaal. Met behulp van het zorgverleners portaal kunnen huisartsen (dossier) informatie en uitslagen inzien van hun eigen patiënten. In het patiënten portaal kunnen patiënten zelf afspraken inplannen en hun eigen dossier inzien.

Het CS-Zorgportaal van ChipSoft is gebaseerd op het Microsoft SharePoint platform. Sinds de invoering van het ChipSoft HiX dient CS-Zorgportaal te draaien op Microsoft SharePoint 2013 (conform specificaties ChipSoft). Door middel van zogenoemde widgets wordt CS-Zorgportaal geïntegreerd in SharePoint. De CS-Zorgportaal IaaS oplossing van ICTZ bestaat uit een volledig redundante SharePoint 2013 productieomgeving en een dubbel uitgevoerde SharePoint 2013 acceptatieomgeving. Zowel de hardware als de applicatie servers zijn volledig dubbel uitgevoerd, waardoor een maximale beschikbaarheid kan worden gegarandeerd.

De omgeving wordt volledig volgens de Microsoft en ChipSoft best practice ingericht en voldoet aan alle eisen die worden gesteld door de NCSC (National Cyber Security Center). Het NCSC heeft strenge eisen opgesteld ten aanzien van het gebruik van DigiD authenticatie. Daarom zijn, conform deze eisen, in het ontwerp ook twee firewalls opgenomen van verschillende leveranciers. Deze firewalls zijn vervolgens ook weer afzonderlijk dubbel uitgevoerd en voorzien van verschillende web security services. De configuratie bestaat naast de firewalls uit twee hardware appliances, wordt geheel vooraf geïnstalleerd opgeleverd en kan direct in de serverkasten van uw eigen organisatie worden gemonteerd. De enige voorwaarden die aan de omgeving wordt gesteld is een verbinding naar het internet van de zorginstelling en een verbinding naar het interne netwerk. U dient enkel zelf nog een aanvraag te doen voor het DigiD certificaat. ICTZ zal u uiteraard begeleiden bij dit proces, zodat u er feitelijk geen omkijken naar heeft.

Security test
Na de implementatie van CS-Zorgportaal door ChipSoft zal een securitytest worden uitgevoerd op de SharePoint omgeving. Deze penetratietest wordt uitgevoerd door een gerenommeerd onafhankelijk bedrijf wat is gespecialiseerd in informatiebeveiliging. Als onderdeel van deze test wordt een rapport opgeleverd met de bevindingen. Na de penetratietest wordt een DigiD audit uitgevoerd. Ook deze audit zal worden begeleid door ICTZ. Nadat de audit is afgerond kan daadwerkelijk gebruik worden gemaakt van DigiD authenticatie voor het patiënten portaal.

ICTZ ProActive Monitoring
Naast de implementatie van de omgeving is het beheer en de constante monitoring van de omgeving van belang. Met behulp van ICTZ ProActive voor CS-Zorgportaal controleert ICTZ 24x7 de werking van het systeem. Door deze proactieve monitoring worden mogelijke incidenten die de continuïteit of de veiligheid van de omgeving in gevaar kunnen brengen vroegtijdig opgemerkt en verholpen. Ook de installatie van Microsoft updates en de CS-Zorgportaal updates zijn inbegrepen in de dienstverlening. Afspraken worden duidelijk vastgelegd in een Service Level Agreement (SLA). Hiermee bent u gegarandeerd van een veilig en betrouwbaar Zorgportaal. De implementatie van CS-Zorgportaal zelf is geen onderdeel van de dienstverlening en zal altijd door ChipSoft zelf worden uitgevoerd.