Kunt u al werken zonder netwerk?

Een kritieke operatie staat op het punt van beginnen. Alleen de laatste patiëntgegevens moeten nog opgevraagd worden uit het ziekenhuisinformatiesysteem. Dan valt plots de verbinding met het interne netwerk weg. Wat doet u in zo’n situatie?

IT mag geen beperkende factor zijn

Elk ziekenhuis moet op een andere manier altijd bij de dossiers kunnen. Als dat niet het geval is, dan zou de patiëntveiligheid in gevaar kunnen komen. Je moet er niet aan denken dat een patiënt in een levensbedreigende situatie de verkeerde medicijnen toegediend krijgt, omdat de gegevens niet beschikbaar zijn. Of je niet terecht kunt bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis, alleen omdat er een storing is.

Dus hoe zorgt u dat bij stroomuitval, storing of andere calamiteiten het zorginformatiesysteem en elektronisch patiëntendossier (ZIS/EPD) permanent beschikbaar zijn? Eén van de beschikbare oplossingen is een externe uitwijklocatie. 

Noodprocedure in werking

Laten we teruggaan naar de kritieke operatie. Op dat moment zou het ziekenhuis de noodomgeving bij ICTZ kunnen laten inschakelen. De medewerkers Klantondersteuning krijgen een seintje en activeren de noodomgeving direct. In het ziekenhuis wordt het noodpakket met laptops en inloggegevens uit de kast gehaald en verspreid over de meest kritieke plekken, zoals OK’s, IC’s en verpleegafdelingen. Via een 4G-netwerk maken de noodlaptops een beveiligde verbinding met de noodomgeving. Het medisch personeel kan de laatste patiëntgegevens toch inzien en uiteindelijk toch aan de operatie beginnen.

Geen problemen met privacy

Er is inzicht in actuele data, omdat de omgeving tot op het moment van activatie elke 15 minuten wordt bijgewerkt. Ook de privacy is gewaarborgd, omdat de noodomgeving in een beveiligde en gecertificeerde omgeving draait. De gegevens worden pas leesbaar op het moment dat het ziekenhuis daarvoor toestemming geeft.

Onderdeel van het noodplan

Een externe uitwijklocatie voor het ZIS/EPD biedt uitkomst bij verstoringen die invloed hebben op de IT-infrastructuur van de zorginstelling, maar kan ook uitkomst bieden als er sprake is van menselijk falen. Al moet natuurlijk wel gezegd worden dat de noodomgeving geen oplossing op zich is, het gebruik ervan moet deel uitmaken van een goed doordacht calamiteitenplan wat in werking zou treden. In ieder geval kan een goed doordachte IT-noodomgeving bijdragen aan de continuïteit en veiligheid binnen de zorgprocessen.

Origineel artikel van 27 november 2014, geschreven door Casper van der Pijl. Inmiddels werkt hij bij een andere werkgever.