door Danny van den Berg - EZIS/HiX-consultant

App up your life!!

Wij Nederlanders zijn toch maar een vooruitstrevend volkje. Staat er ergens een dijk op springen, dan steken wij er als eerste onze vinger in. We sturen onze bloemen de hele wereld over en hebben als land de hoogste graad digitale patiëntsystemen binnen de zorg. Maar als het op het gebruik van medische apps aankomt staan we opeens veel minder vooraan in de rij. Waarom is dat? Zijn we bang dat Big Brother ons in de gaten houdt?

Bootcamp

Tegenwoordig staat alles in het teken van mobiele devices en gezondheid. Mensen rennen in het weekend vrijwillig als Rambo door een park met een boomstam op hun nek onder het mom van een bootcamp, de superfoods vliegen over de toonbank en allemaal hebben we een smartphone in onze broekzak. 

Op een roze wolk

 

Toch blijkt het combineren van deze twee werelden een te grote stap. Grote softwarebedrijven zetten vol in op health apps; Apple, Google en Microsoft hebben allen hun “in the cloud” applicaties. Al deze initiatieven van grote Amerikaanse cloud-providers: misschien zit daar ook wel de vertrouwens-bottleneck? Als onze naaktfoto’s al niet meer veilig zijn, hoe veilig zijn dan mijn medische gegevens? Wie zegt dat er niet wordt meegekeken door bijvoorbeeld mijn zorgverzekeraar?

Of deze angst gegrond is zal de tijd leren. Maar om ons hierdoor te laten afschrikken lijkt me een gemiste kans. Misschien zijn er zelfs wel meer voordelen dan nadelen aan het bijhouden en delen van je medische gegevens. Dan kan de nu donkere, onbekende cloud wel eens een roze wolk blijken te zijn. 

Afvallen met cijfers en kleurtjes

Bij medische gegevens wordt vaak gedacht aan heftige, onbekende zaken. Aan waarden waar een dokter naar kijkt omdat je ergens last van hebt. Maar je vooruitgang bij het sporten, de kilo’s die je bent afgevallen en je activiteiten per dag zijn ook medische gegevens. Deze gegevens zou je kunnen opschrijven in een schriftje, maar mijn ervaring is dat dat deze “cijfers” pas gaan leven als je er mee kunt gaan spelen. Het maken van overzichtjes, mooie grafieken en, vooral, kleurtjes zorgen dat het leuk wordt om mee te stoeien. En juist dat kan in een app op je telefoon, die je bovendien negen van de tien keer bij je hebt. Het bijhouden van je medische gegevens krijgt dan ook voor jezelf betekenis en toegevoegde waarde.

Baas in eigen app

Vraag je zelf eens af waarom je wel je relatiestatus deelt met je Facebookcontacten en waar je op dat moment uithangt via Foursquare, zonder dat dit echt persoonlijke, gezondheid beïnvloedende voordelen biedt.

Je bent en blijft zelf baas over wat je wel en niet upload via een app en wat je ermee doet. Maar je bent ook zelf baas over het voordeel dat je ermee kunt doen. Mijn trainingsgegevens inclusief hartslaggegevens, gewicht en krachtmeting kan ik delen met mijn trainer en andere sporters. Hierdoor kan ik gerichter gaan trainen, meer vooruitgang boeken en dus meer plezier beleven aan mijn sport. Mijn lengte en gewicht delen met een diëtist kan tot een beter toegesneden advies leiden. 

Het monster onder je bed

Kom op mensen, App up your life! Kom van die bank!! Gebruik de huidige technologie om er je voordeel mee te doen in plaats van bang te zijn voor het monster onder je bed. En geef toe, heb jij dat monster ooit ook echt een keer aangetroffen onder je bed toen je eenmaal durfde te kijken?