Navigatie Link overslaanHome » Nieuws en Blog » ICTZ nieuws » Reinier de Graaf ziekenhuis boekt door flash opslag aanzienlijke snelheidswinst

Reinier de Graaf ziekenhuis boekt door flash opslag aanzienlijke snelheidswinst

woensdag 30 oktober 2013
Tags: nieuws

Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft draait sinds september 2013 met hun CS-EZIS op een vernieuwde SQL 2012 clusteromgeving dat gebruikmaakt van flash opslag.

In plaats van de bekende harde schijven maakt het ziekenhuis nu gebruik van zogenoemde flash geheugen-insteekkaarten van de firma HP. Flashkaarten zijn tot twee keer sneller dan de al eerder ontwikkelde solid state drives die als vervanging van harddisks gebruikt worden. Ze zijn zelfs tot vijf keer sneller dan de reguliere fiber channel oplossingen. De database in Reinier de Graaf draait nu synchroon op twee serverconfiguraties, gesitueerd op twee locaties.

Samen met Robert van Ommen, ICT-architect van het ziekenhuis, heeft ICTZ bij aanvang van het project een ontwerp gemaakt waarop het nieuwe cluster geïnstalleerd is. Het cluster is in recordtijd geïmplementeerd, gevolgd door een testperiode van twee weken. De daadwerkelijke migratie van de Reinier de Graaf-database duurde slechts 9 minuten. Gebruikers zijn gedurende 40 minuten voorzien van een inzageomgeving  waardoor na de migratie uitvoerig getest kon worden.

Performance-metingen
´De back-up is nu 5 keer sneller dan bij de oude opstelling,’ aldus Michiel van den Boogaard, senior systeembeheerder van het ziekenhuis. ´Ook het draaien van een overzicht in bijvoorbeeld CS-Ambulant is nu ruim 2 keer sneller. Gebruikers merken bij het opvragen en opstarten van CS-EZIS zeker verschil. ‘Ook de facturatie is beduidend sneller.´

100% up-time, ook tijdens onderhoud
Een failoveractie* van de database duurt bij Reinier de Graaf slechts 4 seconden, in plaats van 30 seconden bij een reguliere clusteropstelling. Hierdoor heeft een failover minimaal tot geen impact op de eindgebruiker; in geval van een storing of onderhoud kan de gebruiker ongestoord doorwerken. Door een ingenieuze inrichting in EZIS worden langdurige overzichten automatisch uitgevoerd op de (read-only) standby server, waardoor de productieomgeving niet wordt belast.

Het ziekenhuis is daarnaast nog voorzien van een logshipomgeving. Deze logshipomgeving wordt gebruikt voor inzagedoeleinden en kan tevens gebruikt worden om informatie terug te halen indien onverhoopt informatie verloren is gegaan in de productieomgeving. De logschipomgeving wordt daarom periodiek bijgewerkt. Op deze manier is een optimale beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de gegevens gegarandeerd.

‘We zijn zeer tevreden over het project dat in samenwerking met ICTZ is uitgevoerd’, aldus Nacho Pobes, Technisch Projectleider van het ziekenhuis. ‘De betrokken ICTZ-consultant, Hugo van Dokkum, lijkt onderdeel van het team alsof hij altijd voor ons heeft gewerkt. Dat maakt alles nog gemakkelijker.’

* Een failoveractie wordt uitgevoerd met een failover-cluster, een reeks onafhankelijke computers die samenwerken om de beschikbaarheid van services en toepassingen te vergroten.